Column René Koolenbrander

Kortegolf luisteren is altijd spannend, wat zal ik vandaag weer ontvangen en op welke frequentie? Mijn bedoeling is om op de website van Radio Classic Sunday elke maand iets leuks en of interessante dingen te plaatsen die te maken hebben met de korte golf.

 Ook ik kom nog telkens dingen tegen waarvan ik denk “Wat is dit nu weer, wat ontvang ik nu dan” en dan begint het speurwerk, en daarom is de korte golf altijd spannend, het is een radiospectrum die niet snel verveeld.  Maar goed nu terzake,

Vrij regelmatig komt het voor dat ik toch wel hele vreemde berichten uit mijn ontvanger binnen krijg, ook nu kreeg ik weer een heel vreemd bericht op frequentie 3681 kHz in LSB, het is een bericht uit de Ukraine in het Russisch het bericht staat in herhaling en gaat wel een uur door, en wat wordt hier gezegd? “ER LIGT NIKS IN DE BUNKERS IK KAN NIKS VINDEN” wat zijn dit voor berichten, voor wie zijn ze en vooral wat voor actie zit hier aan vast? Want iemand moet hier wat mee.

De doorgewinterde luisteramateur weet heel goed dat deze boodschappen niet voor de lol in de ether worden geslingerd. Het is voor de korte golf luisteramateur wel leuk  om deze frequenties in de gaten te houden, en ga ook eens luisteren op de frequentie 7055 kHz in LSB, ook hier vinden we vaak propaganda uitzendingen in het Russisch en vrij regelmatig in het Engels met de target West  Europa.

Ik wens iedereen veel luisterplezier en volgende maand  weer een nieuwe column van René Koolenbrander 73s.

.

Japanse Slotmachine frequentie 8588 USB kHz

Kortegolf luisteren is niet alleen luisteren naar muziek en nieuwsberichten, ook zijn er heel veel uitzendingen van het leger en geheime diensten. Een mooi voorbeeld van rare toontjes op de kortegolf is de Japanse Slotmachine op frequentie 8588 kHz in modes USB. Als de condities een beetje gunstig zijn dan kan iedereen dit signaal ontvangen met een radio die SSB heeft.

Hier een kleine uitleg van hetgeen waar we naar luisteren, de Japanse Slot Machine (Enigma

Designation XSL) is een simplex-systeem dat wordt gebruikt door de Japanse Maritime Self-Defense Force in Ichihara, Japan.  Dit signaal wordt uitgezonden door de Japanse Maritieme Zelfverdedigingsmacht Ichihara Transmitting Station in Ichihara, Japan. Gebruikt QPSK op 1500 bd om te verzenden.  Heeft een zeer interessant en uniek inactief formaat dat lijkt op een gokautomaat, vandaar de toegeschreven naam. Deze modem is actief sinds 2001. Dit signaal is het best te ontvangen in de middaguren.

René Koolenbrander.