Alle luisteramateurs hebben er wel eens last van

Alle luisteramateurs hebben er wel eens last van, je bent de 40 meterband aan het scannen om te gaan luisteren naar radioamateurs uit andere landen,  dan hoor je ineens op de frequentie een snel tikkend geluid, en vraagt je natuurlijk af wat heb ik nu weer te pakken?

De kans is groot dat je de 29b6 te pakken hebt. En wat is de 29b6? Het is de container radar van het Russische leger, en wat doet dit ding? Hij scant het Russische luchtruim opzoek naar alles wat uit de zogenaamde vijandelijke richting naar Rusland vliegt of wordt afgevuurd vroegtijdig te onderscheppen, en daar natuurlijk op te reageren met een eventuele tegenaanval. De Russen verklaren zelfs dat de Amerikaanse Stealth F117 straaljager gedetecteerd wordt met deze radar, ook een kleine drone wordt waargenomen op grote afstanden. (“Dan wordt het tijd voor de Amerikanen om even weer wat anders te bedenken”.)

Het tikkende geluid van deze radar kan op elke frequentie van de kortegolf opduiken, en erg storend zijn, omdat het soms de gewone radio-uitzendingen van de frequentie drukt, nu hebben onze oosterburen niet zo heel veel problemen met dit soort storende uitzendingen, en liggen er dan ook niet wakker van als wij één keer in de maand Radio Classic Sunday op 3920 kHz niet kunnen ontvangen, omdat ze in Rusland weer met hun radar spelen.

De ontvangstantenne-array van de 29b6 bestaat uit 144 antennemasten met elk een hoogte van 34 m, die in een 1300 m lange rij met een diepte van 200 m zijn geplaatst. Het maximale bereik is 3000 km tot een hoogte van 100 km. De observatiesector is 240°.

Eigenlijk lijkt dit radarsysteem heel veel op de Duga-3, (De Russische specht) uit de jaren ’70 en ’80, deze 29b6 is de nieuwe generatie Over-The-Horizon radarsysteem en is op 2 December 2013 in gebruik genomen. Over de Duga-3 radar zal ik in andere column een stukje schrijven.

Op de foto’s kun je zien hoe de 29b6 er uitziet en hoe het “ongeveer” werkt, en wat het gebied is die de radar bestrijkt, in het filmpje het geluid van deze radar, op de Tecsun Pl-660 radio, nogmaals dit geluid kunnen we tussen de 0 en 30 MHz overal tegenkomen.

 

De kortegolf is naar mijn mening toch wel het enige radiospectrum waar het echt nog wel spannend is, en waar je zoveel kunt ontvangen aan vreemde berichten en geluiden. Kortom het radio luisteren op de SW is een super leuke hobby voor iedereen. Ik zou zeggen, heel veel luister plezier. Vindt ons ook op Facebook, “kortegolf Radio Leeft”.