Albrecht AE 2990 AFS-portofoon

Loading

Ik ben dit keer maar weer eens naar buiten gegaan voor een beetje veldwerk met mijn Albrecht AE 2990 AFS-portofoon.

Deze portofoon is als een van de weinigen die ook LSB /USB kan werken. Deze portofoon wordt geleverd in de standard 40 kanalen van de 27 MC-kanalen. Er is en kleine handeling nodig om op de amateur banden te komen, dit natuurlijk alleen voor diegenen die een licentie hebben.

Ik ben natuurlijk al een tijdje aan het werk met dit ding, en ik moet zeggen dat deze toch wel bijzondere prestaties levert met heel weinig vermogen (4 Watt) een echte leuke QRP set.

Ik heb eerst gewerkt met de originele batterypack 9 stuks AA 1,5V batterijen in USB, dit ging vrij goed, maar na ongeveer een 45 minuten kreeg de porto toch wel een beetje gebrek aan de nodige spanning en het zenden op de USB ging toen niet meer.

Later heb ik dit nog eens geprobeerd met 9 stuks AA 1,2V oplaadbare batterijen, dit was naar 20 minuten al voorbij, zenden op de USB ging niet meer.
Hieruit blijkt dat dit toestel wel een stroomvreter is, dit vraagt dus om een drastische aanpak voor het veldwerk als je niet na 20 minuten al naar huis wilt.

Na een beetje boren en solderen aan de batterijhouder had ik al snel een lange voedingskabel gemonteerd die ik kan aansluiten op een kleine accu van 12V. die ook nog een goed in mijn koffer past.

Eenmaal aangekomen op mij zendlocatie, op een hoogte van 45 meter boven NAP, kon ik al snel een goede verbinding maken met Frankrijk en zuid-Duitsland, toch niet slecht met een vermogen van 4 Watt.

Iets later in de middag kwamen ook de Amerikanen heel goed binnen op de 11 meterband, maar terugroepen met 4 Watt was op dit moment iets te veel van het goede, aan de andere kant van die grote bak water zaten ze met 800 Watt.

Met deze modificatie van de spanningstoevoer heb ik toch de hele dag kunnen zenden en heb wat hele mooie verbindingen kunnen maken tussen de 500 en 1500 km.

Ik ben toch wel blij dat ik een leuk setje heb kunnen maken voor de 10 en 11 meterband, maar je moet wel even sleutelen voor het best resultaat want met de gewone AA 1,5V of met de oplaadbare 1.2V batterijen is het plezier snel over

Ook de antenne die ze erbij leveren is echt niet de moeite waard om te gebruiken je zult hier geen verbindingen mee kunnen maken tenzij het heel erg lokaal is. Verder is het voor diegene wel een aanrader die graag QRP gaat zenden.

Veel zend en luisterplezier 73, René Koolenbrander.

0 replies on “Albrecht AE 2990 AFS-portofoon”