Ambassades en korte golf

In deze moderne tijd van communicatie via internet denken we dat dit de ultieme manier is van het contract maken met elkaar, daar denken de Russen toch iets anders over. Op de foto’s zie je de Russische ambassade, en aan de linkerkant van de villa hangt het vol met korte golf antennes. Communicatie via de korte golf werkt altijd en is niet afhankelijk van providers en relaisstations . En wat te denken van een eventuele atoomaanval, korte golf is het enige wat op dat moment nog werkt, alle andere vormen van communicatie zal niet meer werken.

De radiostralen van de korte golf worden weer terug gekaatst via de ionosfeer op een hoogte van 400 km boven de aarde, deze laag wordt s’avonds de F-laag genoemd en ontstaat als de zon volledig achter de horizon is verdwenen.

Uitzendingen gaan van antenne naar antenne zonder tussenkomst van derden. De meeste geheime diensten, waaronder Russische KGB, maken heel veel gebruik van de korte golf. Berichten worden regelmatig verzonden doormiddel van nummerstations en data, zoals RTTY en crypto berichten.

Iedereen kan deze berichten ontvangen met een gewone korte golf radio, wel is het handig om er één aan te schaffen met ssb modes.

Nog even een tip, als jullie eens een bezoekje gaan brengen aan grote steden waar verschillende ambassades zijn, kijk dan eens naar de daken, van de meeste kun je de korte golf antennes  snel herkennen en denk dan eens terug aan deze column wat het nut is van deze antennes.

Kortom, korte golf luisteren is een fantastische hobby.

Veel plezier met het luisteren op de korte golf. 73.