Belangrijke Informatie over wereldontvangers!

Loading

Voor iedereen die nieuw is in de radio hobby, en met name voor het luisteren naar de korte golf, hier een aantal tips voordat je een ontvanger gaat aanschaffen.
De wereldontvanger is een kleine draagbare radio. Als je op reis bent in het buitenland kan je met deze radio toch op de hoogte blijven van de actualiteiten in Nederland en veel andere landen. 

Je stemt af op de juiste frequentie en je kunt naar het nieuws of muziek luisteren van verschillend zendstations. Wel is het belangrijk om ook te weten welke frequenties je op welk tijdstip kunt beluisteren. De korte golf is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende condities. Hierover is voldoende informatie op internet te vinden

Wereldomroep:
De Wereldomroep (Helaas in Nederland niet meer actief) is de bekendste radiozender die ook in het buitenland goed te ontvangen was. Om de Wereldomroep te kunnen ontvangen moet de radio over een korte golf band (SW) beschikken. Alle radio’s in de productgroep ‘Wereldontvangers’ beschikken over korte golf ontvangst. De wereldontvanger is uiteraard ook als ‘gewone’ draagbare radio te gebruiken.
Tegenwoordig hebben we de BBC en Radio Romania als hele goede wereldomroep en goed te ontvangen overal op de wereld. Er zijn er ongetwijfeld veel meer.

Korte golf bereik (SW):
Niet alle wereldontvangers kunnen alle korte golf frequenties ontvangen. De wat eenvoudiger modellen kunnen alleen de meest gebruikte frequentiebanden ontvangen. Het nadeel hiervan kan zijn dat in bepaalde delen van de wereld niet de Wereldomroep ontvangen kan worden. Er zijn in totaal 14 korte golf banden welke lopen in de frequentie van 2300 – 26100 kHz.

Afstemming:
Bij de koop van een wereldontvanger heb je de keuze uit twee typen: analoge en digitale ontvangers.
Let wel op met de aankoop dat je een radio neemt die SSB kan werken, anders kun je heel veel interessante uitzendingen niet ontvangen. Ik heb het met name over uitzendingen van zendamateurs en bijvoorbeeld geheime nummerstations ook morse en weerstations. Deze zenden namelijk altijd in zijbandmodes. In de regel zijn deze radio’s iets duurder maar je hebt dan wel meer luister plezier.

Analoog
Bij analoge wereldontvangers moet u handmatig de ontvangst instellen en met een ‘ouderwetse’ draaiknop de frequentie afstemmen. Het nadeel is dat deze modellen geen geheugen hebben, zodat je telkens opnieuw de zender moet instellen. Ze zijn over het algemeen wel goedkoper dan de digitale variant.

Digitaal
Een digitale wereldontvanger kan je instellen door de exacte frequentie te programmeren. Dit is afleesbaar op een digitaal lcd-display. Vervolgens kunnen de geprogrammeerde frequenties worden vastgelegd in een geheugen. Het voordeel is dat je met één druk op de juiste knop de gewenste zender kunt oproepen.

Ontvangstkwaliteit:
Naast de kwaliteit van de radio zijn er vele factoren die invloed hebben op de ontvangstkwaliteit. Zo zal de ontvangst in een auto of caravan door de metalen constructie niet altijd even optimaal zijn. Ook de nabijheid van bijvoorbeeld tv, draadloze telefoon, computer of tl-verlichting kan een nadelige invloed hebben. In dit soort gevallen kan een verlengde antenne een oplossing zijn. En een nog betere oplossing is om een stuk installatiedraad op te hangen, dit geeft vaak al een zeer goede ontvangst in het HF gebied.

Extra:
De meeste wereldontvangers met een digitale afstemming zijn tevens uitgerust met een klok en een wekfunctie. Ook een hoofdtelefoonaansluiting is in veel gevallen op de radio aanwezig. Daarnaast worden enkele modellen uitgerust met een adapter zodat de wereldontvanger op het lichtnet kan worden aangesloten. Ook een etui behoort in sommige gevallen tot de uitrusting. Een etui kan erg handig zijn voor op reis.

Zonder al te veel reclame te maken, er zijn heel veel modellen van het merk Tecsun, Grundig, Xhdata  Sangean enz, enz die voor niet al te veel geld heel veel luisterplezier geven, en op deze ontvangers zit vaak ook SSB. 

Succes met de aankoop van een mooie wereldontvanger, en heel veel luisterplezier, 73

René Koolenbrander.

0 replies on “Belangrijke Informatie over wereldontvangers!”