De  Alinco DJ-X11 multi-mode ontvanger.

Wat is er nu mooier voor een échte radioliefhebber, een radio die alles kan ontvangen op alle banden. Dus ook in mijn verzameling zit zo’n radio, de Alinco DJ-X11.

Ik heb deze ontvanger al een tijdje in mijn bezit en heb dus ook verschillende testen gedaan op verschillende banden ook buiten het HF gebied zoals VHF/UHF. Zonder al te technisch te worden wil ik toch in het kort mijn bevindingen geven voor deze Alinco DJ-X11.

Het uitpakken van deze radio was al leuk,  “en toen begon het”, het lezen van de gebruiksaanwijzing. Het is een dik boekwerk van 113 pagina’s waar je toch doorheen moet om een beetje de weg te kennen om met deze radio te werken.

De mogelijkheden van deze radio zijn ongekend. Er zit zelfs een BUG detector op, dat wil zeggen dat in kamers of auto’s verstopte afluisterapparatuur kunt opsporen, hij scant in een sneltreintempo automatisch alle frequenties af waarop de afluisterapparatuur werkt.

Luister naar de wereld met deze Multi-mode scanner/ontvanger op zakformaat. De X11 ontvangt AM/FM/WFM/SSB/CW signalen en heeft zelfs een ingebouwde interne bar antenne voor de medium wave band werkt prima. Willen we echter luisteren naar de korte golf band, en we willen dat doen met de bijgeleverde kleine whip antenne dan is dit een teleurstelling. In het HF gebied werk dit na genoeg niet of heel slecht.

Het is dus raadzaam om voor het veldwerk wat verschillende antennes aan te schaffen, of gebruik een longwire van een meter of 10, dit gaat een heel stuk beter, ook op de MLA-30 antenne werk hij erg goed.

Met een enorme 1200 Alfanumerieke geheugenkanalen kunt u al uw favoriete stations eenvoudig opslaan en de X-11 heeft nieuwe functies voor het geheugen in de dubbele modus en zoek-/scanmodi.

U zult de actie niet missen met de 3 selecteerbare scansnelheden, en de DJ-X-11 heeft standaard een krachtige 1800mAh lithiumbatterij, waardoor u tot 15 uur kunt werken.

De DJ-X11 bevat zelfs een IQ-uitgang voor gebruik met SDR-software.
Na de uiterst succesvolle uitvoering van de klassieke DJ-X2000 ben ik ervan overtuigd dat dit nieuwe ontwerp DJ-X11 Alinco’s traditie van het produceren van kwaliteitsscanners zal voortzetten en zal insluiten als het nieuwe vlaggenschipmodel.

De aanschaf van zo’n ontvanger is natuurlijk wel een rib uit je lijf, en kost gemiddeld tussen de € 350,00 en € 400,00 bij verschillende aanbieders in Nederland. En als je niet van knoppendraaien en ingewikkelde menu’s houdt dan is dit geen ontvanger voor jouw.

Het afstemmen op de SSB frequenties vergt nog al wat schakelingen en steps door het menu om de goede frequentie in te stellen. Een ander nadeel vind ik dat bij het aansluiten van een koptelefoon maar één kant werkt, maar hier zijn weer plugjes en aansluitingen voor om dit op te lossen.

Kortom, ik ben zelf erg blij met deze ontvanger en is een goede aanvulling op mijn verzameling.

Heel veel luisterplezier, en korte golf leeft. 73

(René Koolenbrander. )

0 replies on “De  Alinco DJ-X11 multi-mode ontvanger.”