De BBC lanceert korte golf radioprogramma’s voor Oekraïne en delen van Rusland.

Loading

De beslissing van de BBC om, in het kader van de actuele gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne opnieuw te starten met kortegolfuitzendingen zal wellicht vooral bij jongere mensen enige verwondering wekken. In een wereld met de intussen alomtegenwoordige mobiele telefoons, lijkt het gebruik van honderd jaar oude radiotechnologie misschien ongebruikelijk

Analoge kortegolfradio is technisch veel eenvoudiger dan de moderne digitale tv- of telecommunicatiediensten. Ontvangers “bijna” zijn overal verkrijgbaar, of zelfs relatief eenvoudig in elkaar te knutselen, en ze werken over grote afstanden van soms enkele duizenden kilometers.

De BBC heeft een korte golf radiodienst gelanceerd in Oekraïne om de veerkracht van haar nieuwsdiensten in Oekraïne en Rusland te waarborgen, zo maakte de Britse omroep bekend. De nieuwe programma’s zullen elke dag vier uur Engels World Service-nieuws bieden en het publiek in Oekraïne en delen van Rusland bereiken. Luisteraars in de regio kunnen de uitzendingen ontvangen op 15735 kHz van 16:00 tot 18:00 GMT en 5875 kHz van 22:00 tot 00:00 GMT.

Directeur-generaal Tim Davie van de BBC zei in een verklaring: “Er wordt vaak gezegd dat de waarheid het eerste slachtoffer van een oorlog is. In een conflict waar desinformatie en propaganda wijdverbreid zijn, is er een duidelijke behoefte aan feitelijk en onafhankelijk nieuws dat mensen kunnen vertrouwen en in een significante ontwikkeling wenden miljoenen Russen zich tot de BBC. We zullen het Russische volk waar mogelijk toegang tot de waarheid blijven geven.” Ook hier zien we weer hoe belangrijk het gebruik van kortegolfradio in oorlogstijd is geworden. Rechtstreekse verbindingen zonder tussenkomst van relaisstations, “dus van antenne naar antenne”.

Kortegolf leeft, veel luisterplezier 73.

(René Koolenbrander) 

0 replies on “De BBC lanceert korte golf radioprogramma’s voor Oekraïne en delen van Rusland.”