De kleine grote krachtpatser onder de radio’s

Voor het luisteren op de korte golf zijn er heel veel radio’s, en het verschil in prijsklasse en kwaliteit is immens, maar in deze wirwar van radio’s is er voor iedereen wel wat leuks bij, het ligt er alleen aan wat je wilt luisteren, en of wilt ontvangen.

Een tijdje geleden heb ik bij onze grote Chinese vriend Alie een leuk klein radiootje besteld voor € 39,00, de RADIWOW D-108. Ik was al een tijdje opzoek naar een radio die makkelijk in de binnenzak past en makkelijk is mee te nemen voor het veldwerk en ook goede ontvangst heeft met de eigen vaste antenne zodat ik niet van alles moet mee slepen.

Deze Radiwow D-108 vindt zijn oorsprong bij Redsun Factory in Shenzhen die ook de XHDATA D-808 produceert. Toevallig produceert dezelfde fabriek de gerespecteerde Skywave- en Skywave SSB-modellen voor het in de VS gevestigde C. Crane. Welnu, er is niets mis met het maken van verschillende merken radio’s in één fabriek, dat is niet ongebruikelijk, deze constructie zie je ook bij vele andere merken.

Maar goed één maal bij mij aangekomen was het natuurlijk snel uitpakken opladen en het testen kon beginnen. Na een aantal avonden uitproberen van deze radio ben ik erachter gekomen dat dit een hele goede aankoop is geweest, de radio presteerde boven verwachting, hij is klein, niet te zwaar maar voelt toch heel solide aan, hij is gebruiksvriendelijk en heeft een zeer goede ontvangst op eigenlijk op alle banden

Een leuke bijkomstigheid is dat deze radio ook de luchtvaartband heeft. Als je op deze frequenties wilt luisteren, dan kan dat op 1 vaste vooraf ingevoerde  frequentie, scannen is niet mogelijk. Maar voor het uitluisteren van de luchtvaartband over meerdere frequenties kun je beter een daarvoor geschikte scanner kopen.

De ontvangst op de FM is heel goed en de luidspreker heeft een goede audio en is prettig om naar te luisteren. Maar goed, ik heb deze radio gekocht voor het ontvangen van korte golf uitzendingen. De ontvangst op de korte golf gaat prima met de standard telescoop antenne, er is ook een aansluiting voor een externe antenne, bijvoorbeeld een longwire of, daar komt die weer de, “MLA-30+” loopantenne.

De radio ontvangt FM-, MW- (AM-radio in de VS), SW, LW en Air Band-frequenties. Deze radio gebruikt de FM- of AM-modus, afhankelijk van de band. Het bevat geen SSB-modi voor ontvangst. FM & FM-stereo: 87,5 – 108 MHz, 64 – 108 MHz of 76-108 MHz.

Tot slot, mocht je een goede kleine radio willen, en je hebt geen SSB nodig dan is dit een hele leuke radio voor weinig geld.

Veel plezier met het luisteren op de korte golf, 73s

René Koolenbrander