De vintage radio Aimor TR-105

Het verzenden van radiosignalen bestaat nu al meer dan 100 jaar, en om deze te ontvangen heb je natuurlijk een ontvanger nodig. In de afgelopen eeuw zijn er heel wat verschillende radio’s geproduceerd door heel veel elektronica fabrikanten. Ik wil er nu eentje uitlichten, en dat is de “Aimor TR-105” wereldontvanger uit het jaar 1981, de producent was Hitachi, ook bekend van de boormachines.

Toen deze radio ruim 40 jaar geleden op de markt kwam, kostte hij zo’n FL 89,00 gulden, (nu zie ik regelmatig dat deze op veilingsites meer dan € 150,00 kost .) Ik had een beetje geld gespaard van mijn krantenwijk, dus ik moest deze Aimor TR-105  hebben.

Ik ging van een grote Telefunken buizenradio van 15 kg, naar een draagbare transistor radio van nog geen 2 kg, die je overal mee naar toe kon nemen. Op de Aimor TR-105 had ik de korte golf al snel gevonden, de radio heeft alleen de AM/FM modulatie en het frequentiebereik op de korte golf is tussen de 1.6 en 30 MHz, verdeeld in SW1, SW2 en SW3.

Natuurlijk is er ook een schakelaar voor lokaal en DX ontvangst. De ontvangst gevoeligheid van deze radio is heel goed, zeer goed zelfs, en heeft voor de fine-tuning een speciale knop om het signaal nog beter af te stemmen, de voorloper van de BFO. Je ziet aan de vormgeving van de radio dat deze ook helemaal is ontworpen om signalen te zoeken en om  handmatig over de banden te scannen, vandaar de grote afstemknop, je kunt lekker blijven draaien. De ontvanger heeft een heel mooi geluid door de grootte van de luidspreker die prominent aanwezig is.

De radio biedt ook nog de mogelijkheid voor het aansluiten van een externe antenne, wat bijvoorbeeld handig is als je een long wire wilt gebruiken, of nog beter, de MLA-30.

Kortom, als je een luisteramateur bent die graag luistert naar de legitieme radio-uitzendingen, dan is dit een hele leuke radio die precies doet wat die moet doen. Ik zelf gebruikt deze ontvanger nog vrij regelmatig en doet het na al die jaren nog perfect.

Wat de meeste luisteramateurs misschien als een “groot” nadeel ervaren, is dat deze radio geen LSB/USB modes heeft, en dat de frequentie aflezing niet digitaal is. Maar voor het normale werk is de radio prima. En voor het ontvangen van signalen in AM op de korte golf, heb je aan de fijn afstelling genoeg.

Voor het ontvangen van korte golfsignalen met de Aimor TR-105 is het beter om geen gebruik te maken van  netspanning 230V/50Hz, maar om over te gaan naar batterijen. Op deze manier heb je veel minder QRM (storing) en wordt het te ontvangen signaal veel beter. Dit geldt trouwens ook voor heel veel andere ontvangers.

73s, en veel luisterplezier op de korte golf .