Defensie neemt kortegolf-zendstation Zeewolde over

Loading

Het kortegolf-zendstation in Zeewolde is een aantal jaren geleden door het Ministerie van Defensie overgenomen. Het zendstation is lange tijd gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep.

Defensie gaat de kortegolfzender in het buitengebied gebruiken voor communicatie tussen hoofdkwartieren en militaire eenheden in het veld of op schepen. Het station in Zeewolde is een zogenaamde back-up, dat wil zeggen dat de zender alleen gebruikt wordt als andere communicatiemiddelen uitvallen, of onbruikbaar zijn geworden.

Het gebruik van de Kortegolf is enorm belangrijk voor defensie en legereenheden, een goede en constante communicatie in deze huidige tijd van oplopende spanningen in de wereld moet natuurlijk gewaarborgd blijven.

Want met één druk op de knop kunnen we maar zo afgesloten worden van internet en telefoonverkeer, kortegolf daar in tegen werkt nagenoeg altijd, het bestaat natuurlijk al wel 100 jaar maar is zeker niet ouderwets.

Volgens Defensie verandert er voor de omgeving van Zeewolde niets en zijn er gesprekken geweest met de agrariërs in de omgeving. In het verleden zeiden de boeren dat de radiostraling slecht voor de gezondheid is, volgens mij is dit niet iets om je zorgen over hoeft te maken.

Ik ben wel van plan om in de toekomst “als het lukt “ uit te zoeken hoe dit station gebruikt gaat worden en wat voor soort modes en frequenties defensie gaat gebruiken? , dus “wordt vervolgd”.

Kortegolf leeft en veel luisterplezier 73s

(René Koolenbrander.)

0 replies on “Defensie neemt kortegolf-zendstation Zeewolde over”