General Electric portofoon, nostalgie uit de jaren ’70

Loading

Mijn eigen eerste ervaring met kortegolf was toch wel het gebruik van een General Electric portofoon met 2 kanalen, standard kanaal 14 en 23 in de 27 MC-band. Door het plaatsen van kristallen kon je op andere kanalen gaan zenden.

Wat was dat geweldig in de jaren ’70, de Italianen en Engelsen kwamen glashelder binnen op mij walkietalkie, in die tijd nog heel veel in AM-modulatie.

We deden natuurlijk een CQ terug in ons vakantie schooljongens Engels, maar je voelt hem al aankomen “zonder resultaat”.

Wisten wij veel dat dit helemaal niet ging lukken met 0,10 Watt terwijl de andere kant met 1kW zit te funken. Condities hadden we ook nog nooit van gehoord dus deden we maar wat, we dachten als wij hun ontvangen dan ontvangen ze ons ook.

Maar goed om een lang verhaal kort te maken, heel veel jaren later kreeg ik uit een erfenis van een collega van mij zo’n mooie General Electric portofoon, precies zo één die ik vroeger had, zo goed als nieuw en dat in de originele doos.

Dan ga je eerst een uitvoerige inspectie doen van de porto, en het verwijderen van een 9 volt batterij uit 1982, “die natuurlijk leeg is” en gelukkig geen lekkage want dan ziet het apparaat er toch heel anders uit vanbinnen.

Na diverse schoonmaakwerkzaamheden en het plaatsen van een nieuwe 9 Volt batterij, kan het testen beginnen.

Het inschakelen van de portofoon gaf eerst een hele boel ruis, even de squelsh wat bij draaien en de ruis is gestopt.

Ik heb met een kennis afgesproken voor het maken van een QSO op afstand (+/- 900 meter), en wat schetste mijn verbazing, het ging uitermate goed, duidelijke audio en zuivere ontvangst. Het was gelukt om zo’n oud beestje weer aan de gang de krijgen.

Deze walkietalkie roept denk ik bij de meeste radio en luisteramateurs toch wel een leuke herinnering op, want wie is er niet begonnen met spullen zoals dit?

Deze vintage portofoon heeft dan ook bij mij een mooi plekje gekregen in de vitrinekast om terug te denken aan vervlogen tijden van de AM kortegolf van de jaren’70, en hoe wij als kleine jongens in het bos renden met zo’n ding. Ik zelf denk hier met veel plezier aan terug.

Maar ook heden ten dage is het kortegolf luisteren nog net zo leuk en spannend als toen.

Heel veel luisterplezier en korte golf leeft, 73s

(René Koolenbrander)

0 replies on “General Electric portofoon, nostalgie uit de jaren ’70”