Het mysterie van het “Backwards Music Station”.

Het mysterie van het “Backwards Music Station”.

Op de website van “Radio Classic Sunday” heb ik het vaak over vreemde signalen die we oppikken en ontvangen op de verschillende korte golf frequenties . Het ontvangen van gewone uitzendingen uit verschillende landen, en dan maar kijken hoe groot de DX afstanden zijn van het opgevangen signaal, hoe verder hoe beter.

Maar verborgen tussen de normale  programmering zijn echter mysterieuze signalen van onbekende oorsprong.

Denk aan het Backwards Music Station, ook bekend als Whalesong.  Het speelt geen achterwaartse muziek en het speelt geen walvisliedjes, al klinkt het wel zo. De zender, die de raadselachtige aanduiding XM draagt, wordt al tientallen jaren opgepikt op de korte golfradio.  Het geluid dat een vreemd, feedbackgestuurd geluid is waardoor af en toe een gewijzigde en vervormde stem te horen is. Dit is één van de vreemde Radio uitzendingen op de korte golf .

Er is vastgesteld dat het signaal afkomstig is van twee bronnen, één in de Verenigde Staten en één in Engeland.  Er zijn verschillende theorieën over het exacte doel van de uitzendingen.

Al in 2001 (hoewel het signaal toen blijkbaar begon af te nemen) kon er een vreemde uitzending worden gevonden waarvan wordt aangenomen dat het een complexe vorm van communicatie of feedback van Naval Transmitters is.

Zoals ik al eerder aangaf, het signaal is genoteerd als afkomstig uit Engeland en de Verenigde Staten;  dus het zou niet zo vreemd zijn als het een speciale vorm van communicatie tussen de twee landen was, maar dit is niet bevestigd om waar te zijn, ongeacht wie er achter zit, moeten een aantal radiostations opmerkelijke apparatuur hebben om dit uit te zenden.

Ook hieruit blijkt toch maar weer dat ook in de huidige tijd de korte golf een enorm goed en belangrijke vorm van communicatie is, en dat de overheden niet alleen maar vertrouwen op internet en de telefoon. Als echt iets geheim  moet blijven dan is gebruik van de korte golf onmisbaar. Ik zelf denk dan ook dat de uitzendingen op de korte golf niet zullen stoppen. Sterker nog, de korte golf begint weer aan populariteit te winnen, dit ziet men ook aan de verkoopcijfers van korte golfontvangers.

Hieronder de verschillende frequenties waarop de Backwards music station te horen is geweest.

3365 kHz

4410 kHz

4420 kHz

4706 kHz

4740 kHz

4552 kHz

5178 kHz

5180 kHz

6584 kHz

6695 kHz

6752 kHz

8984 kHz

Korte golf leeft en heel veel luisterplezier, 73.

.