Ik deel 27mc met u

Column René Ko

Voor de wat ouderen onder ons die in de jaren ’70 en ’80 piraat waren op de verschillende radiobanden was het altijd een kat en muisspel met de politie en de PTT want het was lekker illegaal en het uitzenden van muziek op de verboden frequenties was hier in de Achterhoek bijna een volkstraditie, iedereen moest gewoon een zender hebben. Daar hadden ze in Den Haag iets op gevonden “de 27 MC MARC zenders 22 kanalen en 0,5 Watt vermogen.

Wat was dit geweldig, je haalde bij het postkantoor een zendvergunning voor 35,00 gulden en je kon 365 dagen per jaar zenden zonder opgepakt te worden. Jongens wat was dit een mooie tijd.
De populariteit van deze zender was zo groot  dat warenhuizen een afdeling kregen waar alleen maar deze zenders werden verkocht. Het leuke was dan ook dat vanaf het legaliseren van deze frequentie dat iedereen met elkaar kon spreken, je kunt wel zeggen dat dit eigenlijk de voorloper is van de sociale media. De zender was ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld,  op auto’s extra antennes,  op de fiets een accu op de bagagedrager een bakkie bevestigd op het stuur, mega grote antennes aan de gevels van huizen. Dit is iets wat wij ons op dit moment niet meer kunnen voorstellen, want na al die jaren is de 27mc een beetje uitgestorven en alleen de Truckerswereld houdt vast van deze manier van communiceren , zo lijkt het.
Maar niets is mínder waar, de 27mc 11 meter wint weer aan populariteit en is aan het groeien.  Er zijn toch steeds meer mensen die deze manier van communiceren her ontdekken en kopen zo’n zender. Hoe komt dat nou dat een deel van de bevolking deze hobby oppakt? En hier helpt internet ons want ook op Facebook komen groepen die iets posten over de 27mc en mensen worden geïnteresseerd in deze hobby van ouderwetse radio verbindingen. Er is in Nederland een hele grote club voor alle radio amateurs en dat is de RFDX, Romeo foxtrot DX club. Hier zijn regelmatig 11 meter rondes waar je je kunt inmelden.  Na inmelding krijg je een vermelding in het logboek over jouw verbinding. Kortom een hele leuke hobby om weer mee te beginnen en hoeft echt niet veel te kosten.
Ik zelf ben 3 jaar geleden weer begonnen met de radiohobby op de 11 meterband en ik ben blij dat ik het heb gedaan want de korte golf  leeft ook op de 27 MC band.