Piepjes en toontjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Column René Koolenbrander

Iedereen die weleens een uitstapje maakt naar het frequentiegebied kortgolf wordt naast de reguliere radio-uitzendingen overspoelt met piepjes en toontjes

Voor de meesten onder ons zijn dit vervelende geluiden waar we niks mee kunnen “dus snel door scannen” maar als we wat verder kijken en als we ons iets meer gaan verdiepen in deze vreemde geluiden dan gaat het ineens heel interessant worden.

 

Zo kunnen we gaan luisteren naar verschillende geheime nummerstations die zomaar ineens opduiken op verschillende frequenties in het kortegolf gebied.
Wie denkt dat deze na de koude oorlog zijn uitgestorven heeft het mis, het worden er steeds meer.

Deze nummerstations zijn veelal uitzendingen die verzorgd worden door verschillende geheime diensten die berichten sturen naar spionnen in het veld ergens op de wereld. Ook drugsbendes hebben deze manier van communiceren ontdekt. 

Het wordt dus ook heel moeilijk om deze berichten te ontcijferen, en voor de doorgewinterde luisteramateur is het ontzettend leuk om deze berichten te ontvangen. Kortom korte golf leeft en is een leuke hobby die iedereen kan doen, je hoeft ook niet de duurste kortegolf radio te hebben om dit allemaal te ontvangen. Het is wel belangrijk om een radio aan te schaffen met minimaal SSB ( deze kosten rond de € 80,00) en dan kan het luisteren beginnen.
Veel plezier met luisteren en het opnieuw ontdekken van de kortegolf radio.