Russisch-Oekraïense radio-oorlog op de korte golf gaatdoor

Loading

Dat het niet echt botert tussen Rusland en de Oekraïne, weten we van het dagelijks nieuws uit de krant en op TV. Maar dat die strijd tussen beide landen ook gestreden wordt op onze korte golf amateurbanden, is minder bekend. Deze Russisch-Oekraïense radio-oorlog woedt al jaren lang op 7055 kHz LSB (vaak ook op 7050 of 7060 kHz) deze strijd.

Radio-oorlog
Bijna iedere dag hoorde je de meest massieve, wederzijdse beledigingen en agressieve, provocerende haat-rapmuziek in het Russisch “Bovendien zagen we van tijd tot tijd aanstootgevende symbolen, zoals schedels, in de waterval van verschillende SDR ontvangers.
De uitzendingen komen waarschijnlijk uit het grensgebied van Oost-Oekraïne.
De IARUMS (International Amateur Radio Union Monitoring System) nam in mei 2020 ook een digitale stoorzender waar met een bandbreedte tot ongeveer 12 – 15 kHz. Deze storingsbron bleek zich overigens in Wit-Rusland te bevinden. De bandwachters stelden dat vast met de TDoA-methode (Time Difference of Arrival) door gebruik te maken van het netwerk van KiwiSDR-ontvangers.
Het IARUMS zelf heeft helaas geen directe middelen om iets aan de radio-oorlog te doen.

Alleen nationale autoriteiten kunnen daar mogelijk iets aan doen door internationaal klachten in te dienen. De bandwacht van de Duitse DARC heeft overigens wel officieel melding gemaakt van de interferentie bij de Bundesnetzagentur, de Duitse telecomtoezichthouder.
Het IARUMS (IARU Monitoring System

In het IARUMS werken radioamateurs in een groot aantal landen samen bij het signaleren van “intruders” op de – vooral exclusieve – amateurbanden. Voor Nederland is de VERON als lid van de IARU uitvoerder van deze taak. De uitvoering is ondergebracht bij het Traffic-Bureau/HF-commissie. Maar de dagelijkse uitvoering ligt bij een vaste groep van zes radioamateurs. Deze groep monitort de amateurbanden en registreert de waargenomen verstoringen door intruders volgens een bepaald protocol. Tevens worden eens per maand de waargenomen verstoringen samengevat in een VERON-rapport dat dan naar de IARUMS-coördinator gaat.


Veel luisterplezier René Koolenbrander 73.
Bronnen: IARUMS, ARRL en de VERON

0 replies on “Russisch-Oekraïense radio-oorlog op de korte golf gaatdoor”