SSTV, Slow Scan TV op de korte golf

Korte golf luisteren is op zich al een leuke hobby, maar we hebben nog veel meer mogelijkheden om plezier te beleven aan de hobby. En dat is het binnen halen van beelden in de vorm van SSTV (Slow Scan TV.)

Iedereen die in het bezit is van een smartphone kan via de Google Play Store de app Robot36-SSTV downloden. Het programma start automatisch als het SSTV-signaal wordt ontvangen.

SSTV is ontwikkeld door radio amateurs om plaatjes te kunnen verzenden op een gewoon spraak kanaal.
Slow Scan TV wordt opgebouwd door frame en line pulsen zoals alle TV methodes.

In het begin was SSTV alleen maar zwart wit met een resolutie van 120 pixels en 120 lijnen, het duurde zeven tot acht seconden om een beeld te verzenden en te ontvangen.
Door het verdubbelen van de lijnen of de pixels steeg de zendtijd tot 16 en 32 seconden.

De eerste experimenten met kleurenbeelden werden gedaan door afzonderlijk rood, groen en blauw te verwijderen en daarna in zwart wit te verzenden aan de ontvangst kant werden ze dan weer samengevoegd tot een kleurenplaatje, je moest dus alle doorgangen goed ontvangen om een mooi plaatje te kunnen krijgen.

De Duitse slow scan pionier Volker Wraase, DL2RZ ontwikkelde een line sequentiële procedure die staat voor de tegenwoordige vorm van SSTV in een aangepaste vorm.
Hier werd het plaatje gedeeld in drie delen en per lijn verzonden in rood, groen en blauwe delen .
het weer ordenen van deze delen aan de ontvangst kant wordt gedaan door een gemodificeerde sync puls aan het begin van de rode lijn.

Essentiële ontwikkelingen werden gemaakt door de Britse radioamateur Eddie (“Scottie”) Murphy, GM3SBC, en Martin Emmerson, G3OQD, die een methode wilde ontwikkelen die minder gevoelig was voor storing. De hoeveelheid sync signalen werden gereduceerd, zodat het kleuren plaatje bijna zonder deze sync`s kon worden verzonden.
Deze nieuwe methode werd snel geaccepteerd als een “nieuwe mode” door de Slow scanners.
De meeste tegenwoordige SSTV standaards zijn het werk van G3OQD, zijn “Martin1” mode wordt over de hele wereld gebruikt.

De kleur sequens is groen, blauw en rood (GBR), om een plaatje te verzenden in “martin1” heb je 114 seconden nodig.

Frequenties waar je SSTV kunt vinden op de korte golf: 
3720 kHz (LSB)
3730 kHz (LSB)
7033 kHz (LSB)
14230 kHz (USB)
18160 kHz (USB)
21340 kHz (USB)
28660 kHz (USB)
28700 kHz (USB)

Heel veel plezier met het binnenhalen van de beelden met SSTV en het luisteren naar de korte golf, 73s.