Tecsun AN-200 passieve loopantenne voor de middengolffrequenties

Loading

Het is weer tijd voor een antenne test met de Tecsun AN-200 afstembare middengolfantenne. Dus we zakken dit keer even af naar de wat lagere frequenties.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het alleen voor ontvangst op de middengolf, van 520 kHz tot en met 1710 kHz. Ik heb deze antenne getest met de Tecsun PL-990x ontvanger en dat werkt bijzonder goed. De Tecsun PL-990x is van zichzelf al een hele goede ontvanger, maar toch, de AN-200 is wel een mooie aanvulling voor een nog betere ontvangst.

Deze antenne heeft een passieve werking, dat wil zeggen dat geen stroomvoorziening nodig is om deze te laten werken. Hoe gaat het in z’n werk? Je zoekt een station op de middengolf en stemt de radio af op deze frequentie, de radio ontvangt de middengolfsignalen doormiddel van een ingebouwde ferrietantenne, als je op dit moment de AN-200 naast de radio plaatst en aan de afstemknop draait, dan zal je zien dat het signaal significant sterker gaat worden. De AN-200 is eigenlijk gewoon een uitbreiding van de interne antenne. Bij deze AN-200 antenne wordt ook nog een antennekabel geleverd zodat je de antenne rechtstreeks kan aansluiten op je radio, maar deze is niet echt nodig omdat de antenne zonder de kabel naar mijn mening het beste ontvangst resultaat geeft.

Als je deze antenne binnenshuis gebruikt zal je ook meteen merken dat de ontvangst echt veel beter gaat worden. Misschien is het overbodig dat ik het zeg, maar de telescoop antenne van een portable radio werkt niet op de middengolf frequenties, dus deze gewoon inschuiven.

Ik probeer in de meeste columns vrij simpel uit te leggen hoe bepaalde antennes en ontvangers werken, ook vooral om dat er regelmatig nieuwkomers zijn die de hobby van kortegolf luisteren hebben ontdekt.

Ik vind het vaak erg belangrijk om de voordelen van verschillende apparatuur te benoemen tenzij er echt nadelen aanzitten, of gebruiksonvriendelijk zijn. Het is een persoonlijke kwestie wat iemand leuk, goed of slecht vindt. Ik zelf ben al heel wat jaren bezig met de hobby van korte golf, en na heel wat radio’s en antennes verder ben ik van mening dat er voor elk budget een leuke ontvanger of antenne koop is met zeer goede resultaten. Maar dit terzijde, We hadden het immers over de AN-200.

Mocht je besluiten om deze AN-200 aan te schaffen, de prijs ligt ongeveer op € 40,00 bij verschillende aanbieders, en op YouTube zijn veel filmpjes te zien over de AN-200 en de werking hiervan.

Heel veel luisterplezier en korte golf radio leeft, 73.

(René Koolenbrander)

0 replies on “Tecsun AN-200 passieve loopantenne voor de middengolffrequenties”