UVB-76 nummerstation, The shortwave ghost station from Russia

UVB-76 het mysterieuze spookstation ook bekend onder de bijnaam “The Buzzer”, is een korte- golfradiostation dat uitzendt op de frequenties 4625 en 4810 kHz. Het zendt een korte, monotone zoemtoon uit, die 24 uur per dag wordt herhaald met een snelheid van ongeveer 25 tonen per minuut.

 Soms wordt het zoemersignaal onderbroken en vindt een spraakoverdracht in het Russisch plaats.  De startdatum van de uitzending wordt betwist.  Er werd echter gemeld dat het ergens in de jaren zeventig zou beginnen met uitzenden.

Het doel van het station is niet bevestigd door de overheid of omroepfunctionarissen.  Rimantas Pleikys, een voormalig minister van Communicatie en Informatica van de Republiek Litouwen, heeft echter geschreven dat het doel van de spraakberichten is om te bevestigen dat de operators op de ontvangststations alert zijn. Andere verklaringen zijn dat de uitzending constant wordt beluisterd door militaire commissariaten.

 Er is speculatie gepubliceerd in het Russian Journal of Earth Sciences waarin een observatorium wordt beschreven dat veranderingen in de ionosfeer meet door een signaal uit te zenden op 4625 kHz, hetzelfde als de zoemer.

 Er wordt ook gespeculeerd dat de spraakberichten een soort Russisch/Sovjet-militaire communicatie zijn, maar het kunnen ook nummerstations zijn voor inlichtingendiensten zoals de FSB of de voormalige KGB van de Sovjet-Unie. Er wordt aangenomen dat het zoemende geluid slechts een “kanaalmarkering” is die wordt gebruikt om de frequentie bezet te houden, waardoor het onaantrekkelijk wordt voor andere potentiële gebruikers. Het kenmerkende geluid zou kunnen worden gebruikt om af te stemmen op het signaal op een oude analoge ontvanger.  De modulatie is geschikt om te worden gedetecteerd door een elektromechanische frequentiedetector, vergelijkbaar met een stemvork. Dit kan worden gebruikt om de squelch op een ontvanger te activeren. Vanwege de variërende emissie-eigenschappen op kort golfbanden is het gebruik van een op niveau gebaseerde squelch onbetrouwbaar.  Hierdoor kan ook een signaalverlies worden gedetecteerd, waardoor een alarm op de ontvanger afgaat.

 Een andere theorie, beschreven in een BBC-artikel, stelt dat de toren is verbonden met het Russische ‘Perimeter’-raketsysteem en een “Dead Hand” -signaal uitzendt dat een nucleaire vergeldingsreactie zal veroorzaken als het signaal wordt onderbroken als gevolg van een nucleaire  aanval op Rusland.

 Er zijn twee andere Russische stations die een soortgelijk formaat volgen, bijgenaamd “The Pip” en “The Squeaky Wheel”.  Net als de zoemer zenden deze stations een kenmerkend geluid uit dat constant wordt herhaald, maar af en toe wordt onderbroken om gecodeerde spraakberichten door te geven.

 De voormalige zender bevond zich in de buurt van Povarovo, Rusland op 56 ° 5’0’N 37 ° 6’37’E, ongeveer halverwege tussen Zelenograd en Solnechnogorsk en 10 kilometer (6,2 mijl) ten noordwesten van Moskou,  nabij het dorp Lozhki.  De locatie en roepnaam waren onbekend tot de eerste bekende spraakuitzending van 1997. In september 2010 werd de zender van het station verplaatst naar de nabijgelegen stad Sint-Petersburg, in de buurt van het dorp Kerro Massiv.  Dit kan te wijten zijn aan een reorganisatie van het Russische leger.  Vóór 9 augustus 2015 wordt het station niet meer uitgezonden vanaf de zenderplaats van Kerro Massiv (“Irtysh”), mogelijk als gevolg van een reorganisatie van het Russische leger voor het specifieke gebied, waardoor de frequentie mogelijk alleen in Moskou wordt gebruikt.  Militair district.  Op dit moment lijkt The Buzzer alleen te worden uitgezonden vanuit de 69e communicatiehub in Naro Fominsk, Moskou. In 2011 beweerde een groep stedelijke ontdekkingsreizigers de gebouwen in Povarovo te hebben verkend om een ​​verlaten militaire basis te vinden en daarin een radiologrecord dat de werking van een zender op 4625 kHz bevestigde.

Heelveel luisterplezier op de korte golf  73s