Digitaal en analoog op kortegolf.

Loading

Een veel gehoord compliment over Radio Classic Sunday is de keuze van onze muziek. We krijgen elke maand weer vele reacties binnen van luisteraars uit geheel Europa en zelfs ver daarbuiten. Een ontvangst rapport, een beschrijving van de ontvangst installatie en vele complimenten over onze manier van presenteren en hoe geweldig onze muziek is. Ook lezen wij regelmatig de opmerking “Greate jingles”.

De station-jingles worden allemaal door ons zelf geproduceerd, ons vaste station voice Bob spreekt onze teksten in en komen kaal ingesproken retour naar onze studio. Soms gebruiken we standaard muziekbedjes uit de sixties, maar veelal verknippen we oude classic hits of voegen we twee klassiekers samen tot één muziekbedje waar de stem van Bob weer overheen gaat. De inspiratie komt soms op de meest onverwachte momenten, tijdens het horen van een gouwe ouwe op de radio, of gewoon tijdens het uitlaten van de hond. Het begint meestal met een idee en tijdens het monteren op de computer komen er extra soundjes bij die het helemaal afmaken. 

Zo ook de jingle met muziek samples van War of the world, twee stukken uit die klassieker zijn samengevoegd en de eindtekst “The drew their plans against us” maakt het speciaal en af. Ook de de jingle met de Carpenters “When i was young i’d listen to the radio” geeft altijd even een kippenvel momentje. 

Dus Radio Classic Sunday staat bekend om zijn vele oldies en oldskool klinkende jingles. Omdat old helemaal compleet te maken draai ik in mijn homestudio de jingles vanaf carts. Cartmachines ze deden hun intrede in de radiostudio’s ergens in de jaren vijftig. Een soort 8-Track cassette maar dan zonder rubberwieltje. Tot eind jaren 90 werden de Cartmachines in elke radiostudio over de hele wereld gebruikt. Op elke cartridge-cassette staat een jingle van het radiostation of programma-item. Toen eind jaren 90 de computer de overhand kreeg in een radiostudio verdwenen de cartmachines en werden de jingles uit de computer gedraaid. Superhandig maar totaal sfeerloos, de stapels carts en grammofoonplaten die de radiostudio aankleden werden vervangen voor steriele studio’s. 

In mijn eigen homestudio maak ik een combi van de nieuwe en oude radiowereld, Muziek komt uit de computer en wordt gestart vanaf het mengpaneel, maar de jingles komen vanaf carts. Tijdens mijn radioprogramma op Radio Classic Sunday is het een variatie van muisklikken maar ook het stappelen en insteken van jinglecarts. De nieuwe generatie dj’s verklaren mij voor gek, lekker alles uit de pc draaien, wat moet ik met al dat mechanische apparatuur. De oudere dj’s begrijpen mij volkomen en glunderen als ik vertel dat ik nog ouwe meuk gebruik in combinatie met de nieuwe wereld. 

En wat oud is heeft altijd onderhoud nodig, het is net een oldtimer. De geluidskoppen worden regelmatig schoongemaakt, beetje olie in het motortje en capstangetje en starten maar. 

Niet alleen de cartmachine heeft onderhoud nodig maar ook de tegenwoordig zeldzame cassette carts. De carts worden tegenwoordig voor 10 à 15 euro per stuk op ebay aangeboden. Gelukkig heb ik er honderden opgekocht die afkomstig zijn van het NOB. Het grappige is dat ik onlangs 150 stuks weer overgedaan heb aan de retro-studio van Hilversum 3. De carts zijn vaak 40 jaar oud en het schuimkussentje wat de tape tegen de geluidskoppen aandrukt is altijd helemaal vergaan en verpulvert. Dus carts openschroeven en met hedendaags tochtband uit de bouwmarkt worden er kussentjes geknipt en de cart weer tot leven gewekt. Ik hoop dat je ook deze maand weer geniet van onze muziek en jingles. 

Groet Jan Staphorst.  

https://nl.wikipedia.org/wiki/NAB-cartridge
0 replies on “Digitaal en analoog op kortegolf.”