Een speaker vol met emotionele waarde

Loading

1973 een vader loopt verheugd naar huis, met onder zijn arm drie cadeaus. De drie cadeaus zijn gekocht bij Pool tot Pool een radio en televisie zaak ergens verderop in onze straat in Amsterdam. De cadeaus zijn voor zijn 2 dochters en zijn enige zoon. Zijn oudste dochter krijgt een draagbare pickup van Philips, op lichtnet en batterijen. Zijn jongste dochter krijgt een rode portable radio van het merk Sony. En ik, want ik was dat zoontje, kreeg een klein wit portable radiootje van Sony.

Wauw wat was ik daar als 7 jarig jongetje blij mee. Er zat ook een wit oordopje bij, en dat kwam goed van pas als ik in het donker in bed lag te luisteren naar al die stemmen uit dat magische radiootje. M’n zusjes en ik sliepen op één kamer dus ik was dan niemand tot last. Vaak kwam mijn jongste zus mij waarschuwen “ga nou slapen en doe die radio weg want mama komt zo hoor”.

Helaas is m’n zusje te jong overleden, zij was ook de geen die luisterde naar m’n eerste radioprogrammaatjes op de piraat. Haar verlies is een litteken op m’n ziel die nooit meer heelt, en soms als ik haar lievelingsmuziek draai in mijn programma doe ik standaard een groetje naar boven.

Maar dat kleine radiootje was voor mij het begin van een leven vol radio. Van luisteren tot zendapparatuur en zelf radioprogramma’s maken, het loopt als een rode draad door m’n leven.

En vorige week wilde ik weer eens dat radiootje aanzetten, want het staat in de woonkamer bij m’n andere prachtige oldie radio’s. Helaas kwam er geen geluid meer uit, batterij wisselen was niet de oplossing. Dan maar eens uit elkaar halen en onderzoeken. Na wat condensators en transistors gemeten te hebben stond ik voor een raadsel. Alles leek toch goed maar geen geluid. Bij een helder moment bedacht ik, laat ik eens een oordopje inprikken. En ja hoor geluid! Hmm de speaker kapot, dat was toch wel het laatste waar ik het in gezocht zou hebben.

Na een zoektocht op internet kwam ik het juiste formaat speaker tegen. Snel bij de webshop besteld en in 2 dagen in huis. Jammer joh! ze hadden de verkeerde afmeting gestuurd. Bij navraag bleek dat ze de speaker niet hadden en maar wat anders hadden opgestuurd. Wat een verstand! Vandaag speciaal naar Amsterdam gereden en de aloude Radio Rotor bezocht. Daar staan nog mensen met liefde voor het vak. Even meedenken en een praatje maken is daar een normale gang van zaken, voor mijn gevoel de laatste der mohikanen. €3,75 koste het speakertje maar met onbetaalbaar veel emotionele waarde. Het speakertje zit er weer in, en Radio Caroline galmt weer door de speaker.

Ik wens jullie veel radioplezier.

0 replies on “Een speaker vol met emotionele waarde”