Going back in time…. Herinnert u zich deze nog….

Loading

Klassiekers zijn het zeker “JvFax en Hamcomm” Wie heeft er niet urenlang mee zitten donderen. In begin 1994 kocht ik via het maandblad Radioamateur magazine een Hamcomm modem. De modempjes werden via een kleine advertentie nieuw aangeboden. Na het betalen van FL 70,00 gulden, via een overschrijfcheque van de Postbank, ontving ik enkele weken later het Hamcomm-modem.

Vandaag de dag kunnen we het ons niet meer voorstellen, dat we dat ooit zo bestelde en betaalde, en dan die levertijden. Het modem werd gekoppeld aan m’n SX 386 DX, ja ik had wel even een DX hoor.. -met 2MB werkgeheugen en een 60MB harddisk.

De bijgeleverde software was terug te vinden op een 1,44mb floppy. Ik maakte zelf een audiokabeltje van mijn toen nog Pey Marine ontvanger naar het Hamcomm-modem. Als eerste startte ik JvFax op, en koos voor SSTV. Ik draaide de 80meterband over en jawel hoor daar was een sstv signaal. Vol spanning keek ik naar het scherm wat er komen zou… In de verte heel vaag kon ik iets eruit opmaken. Na een uurtje klooien zag ik warempel een mooie prent op het scherm verschijnen, in de vorm van een QSL kaart. Vol trots liet ik aan m’n vrouw het ontvangen plaatje zien en hoe het werkte. Ja en nu? Dit is het? Toen werd het mij al snel duidelijk dat vrouwen iets in de genen missen en dat is een radioafwijking.

De weerkaarten vond ik ook interessant maar of ik de nieuwe Pelleboer ermee kon worden was maar de vraag. Ook met Hamcomm -uren zitten spelen om een redelijke tekst op het beeld te krijgen.

Mijn SX-computer ging ook gebruikt worden voor Packetradio, in combinatie met een Baycom-modem en TsTHost. Ik deed Packet op 11 meter en ik keek mee met packet-verkeer op 2 en 70cm. Maar het omsteken tussen 2 modems was niet handig, dus gebruikte ik een oude parallel-poortenswitch. Ik monteerde de twee modems in de switch en gebruikte de parallel poorten om de ontvangers en zenders te voorzien van audio, mic en ptt. Het de uitgaande audio van één modem was wat zacht dus bouwde ik een mic-versterkertje erbij. Onlangs vond ik de schakel box terug op zolder. Ik was alweer helemaal de werking vergeten, na het openmaken moest ik toch concluderen dat ik dat best vernuftig had gefabriceerd toentertijd.

Het was allemaal pionieren en ontdekken van nieuwe technieken en werelden. Het kneuterige en zo blij zijn als een kind gevoel mis ik nog regelmatig als ik terugdenk aan die mooie tijd van ontdekken en proberen.

Groet jan Staphorst.

0 replies on “Going back in time…. Herinnert u zich deze nog….”