Het voordeel van een loopantenne is dat hij niet veel ruimte in beslag neemt en het meest fijne aan een loopantenne is dat hij een laag storingsveld heeft. De aanschafsprijs van een loop is zeer variërend, en zelf in elkaar knutselen met koperdraad en een oude variabele condensator is ook nog mogelijk. De MLA-30 plus is een zeer populaire loopantenne die al voor enkele tientjes besteld kan worden bij onze Chinese vrienden. In de meeste gevallen word de loop buiten opgesteld of ergens op zolder. De loopantenne is richtingsgevoelig, dus de loop draaibaar maken kan ontvangstverbeteringen opleveren.

De loop is doorsnee licht van materiaal en om daar dan een zware antennerotor onder te zetten is erg zonde. Gezien mijn MLA30 loop buiten gemonteerd is aan mijn Blokhut in de tuin, moest ik steeds naar buiten om handmatig de loop te draaien. Een ongewenste en onhandige situatie dus. Gezien onze hobby als luister en zendamateur ook bestaat uit knutselen met antennes en dergelijke, kwam bij mij het idee op om zelf een rotor te ontwikkelen voor de loopantenne.
Bij Ali Express ben ik op zoek gegaan naar een 12 volt motortje wat ook tevens spatwater dicht was. Omdat het motortje sneller ronddraait dan ik wil heb ik een stappenbesturingsprint besteld, ook dit printje komt bij Ali vandaan. Met deze print stuur je de motor linksom of rechtsom draaiend, tevens is er een potmeter aanwezig voor het toerental te regelen.
Het geheel heb ik op een 9 volts batterij aangesloten, uiteraard kan dit ook op een direct voeding t/m 12 volt DC.

Bij de bouwmarkt ben ik opzoek gegaan naar wit pvc-buis met een diameter van 40mm, met twee afdek doppen. de ene dop onderaan de pijp en daar heb ik een Cinch tulp connector in gemaakt te behoeve van de stroom vanaf de stappenbesturingsprint.
Aan de bovenkant van de pvc-pijp heb ik ook een afdekdop geplaats met een gat erin, zodat de motor-as er doorheen kan. Het elektramotortje in de pvc-pijp gedrukt, dit gaat wel heel strak erin maar het past wel. Ik heb apart ook bij Ali een bevestigingsvoetje besteld wat op het as past van de elektromotor. Dit wordt vastgezet met een inbusboutje. De voet van de bevestigingsplaat zit gemonteerd op een pvc afdekdop van 32mm diameter. Daar zit namelijk straks de loopbevestigingspijp in. Om het geheel te bevestigen aan mijn tuinhuis heb ik een neuswielklem gebruikt van een aanhanger. Deze klem is verkrijgbaar in de bouwmarkt en koste enkele euro’s.


De antenneloop zelf had ik al eerder gemodificeerd en bevestigd op een 32mm pvc-buis.
De standaardloop heb ik vervangen voor een aluminiumstrip, omdat dit in ons weertype met wind wat steviger staat.
Het werkt uitstekend en de loop kan ik nu vanuit binnen in de gewenste richting draaien.
De rotor stopt niet automatisch dus je moet wel opletten dat je hem niet helemaal ronddraait.
Ik weet dat ik hem met de huidige draaisnelheid 10 sec links en rechts kan draaien.
Ik ben erg blij met de rotor, het bedenken en in elkaar knutselen blijft leukste van de hobby.
Ik wens je veel luisterplezier.
Groet Jan Staphorst.