Radiopiraten

Loading

Vele radiomakers van nu die ooit begonnen zijn als radiopiraat, kunnen doorsnee mooie verhalen vertellen over hun radiopiratentijd. Vele verhalen zouden niet misstaan in een spannend jongensboek. Ikzelf ben al enige tijd bezig om een boek te schrijven over het radiopiratentijdperk wat ik beleefd heb met een groep radiovrienden. Het pionieren toentertijd in de jaren 70 en 80 is voor vele de mooiste tijd van hun leven geweest. Mede doordat de meeste nog jong waren en zorgeloos leefden vanuit het ouderlijk huis, levert meestal een geromantiseerd beeld op van het verleden. Want wat maakte die tijd nou zo geweldig? Merendeel waren het groepjes vrienden, het samen zijn, plannen maken, het illegale maakte het natuurlijk helemaal spannend. Het knutselen met zenders, antennes en muziek uitzenden was toch wel het ultieme voor velen. Ons Piratenstation heeft eind jaren 70 en begin jaren 80 een geruime tijd voor opgenomen radioprogramma’s uitgezonden vanuit het bos. Antenne in de boom een kist met cassetterecorders en dan maar uitzenden.

Het plaatsten van een zender en het uitzenden op dit soort locaties leverde altijd wel een avontuurlijkverhaal op. En die verhalen mogen voor de liefhebbers en ons nageslacht niet verloren gaan. Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen zich geen voorstelling maken hoe die tijd is geweest. Als ik daarover vertel en dat het allemaal in het geheim moest en illegaal was, vinden ze het allemaal maar bijzonder en niet voor te stellen. zij leven nu in een wereld met vele radiostations en mediaplatformen van muziek.

Mijn piratentijd speelde zich af op de Fm band, maar en waren toen ook al radiopiraten die uitzonden op Middengolf en Kortegolf. 

Twee van dit soort stations waren Radio Jackie uit de UK en onze eigen Nederlandse trots Free radioservice Holland. Beide stations hadden als uitzendplek in die begindagen ‘het bos”. Free radioservice Holland (FRSH) Zonden ook uit vanuit het bos op kortegolf. De antenne in een boom gehangen en de zender in een oude reiskoffer. FRSH bestaat in 2022 nog steeds en zend regelmatig uit op meerdere frequenties op de kortegolf.

Op 30 oktober 2022 vieren zij het 42-jarig bestaan van hun zender. Op hun website vertellen ze het hele verhaal inclusief leuke foto’s uit een unieke pionierstijd. Als je al zolang bezig bent en nog steeds die passie hebt voor de kortegolfband dan verdient dat alleen maar een diepe buiging en felicitaties. Lees hun verhaal en kijk de video van Radio Jackie, en droom weer even terug naar dat geweldige radiotijdperk…

Ik hoop dat je ook weer luistert naar de uitzendingen van Radio Classic Sunday 6185Khz op 30-10-2022 20:00 t/m 23:00 CET UTC+2  

Groet Jan Staphorst.

0 replies on “Radiopiraten”