RCS een nieuw geluid op kortegolf. 

Loading

30 augustus 2020, gespannen wachten we af, zijn er luisteraars? De eerste klanken waren net de ether in, en WhatsApp en email ontplofte. We hadden dus luisteraars, die onzekerheid viel weg, maar vinden ze het wel leuk? En ja jullie vonden het leuk, de warme en lovende reacties stroomde binnen. Dat eenmalig uitzenden smaakte dus naar meer. 

Het idee om een eenmalige uitzending op de kortegolfband te gaan doen, ontstond tijdens de vakantie van Jan Staphorst. Vanaf zijn vakantieadres zat Jan te whatsappen met René en Mart. Zullen we een zender huren? maar wat gaan we doen dan? En onder welke naam? Allemaal vragen die eigenlijk met drie creatieve geesten snel waren beantwoord. Oké we gaan dus terugblikken naar de zeezenders, na wat googlen en bellen was er dus een zender gehuurd. Tijdens een strandwandeling nam Jan een promotievideo op. Hij was op het strand en het onderwerp was zeezenders, de uitgerekende plek voor een promotievideo over zeezenders.

Zonder geschreven tekst werd de video spontaan opgenomen, en op een telefoon gemonteerd. Na het aanmaken van een Facebookpagina werd de video online gezet. De volgende dag werd de zender met een buitenlandse partij bevestigd, het zou dus 5940kHZ gaan worden met een zendvermogen van 1 KW. Onze plannen voor die 30e augustus bleven niet onopgemerkt, 

We ontvingen spontaan een Pb bericht van Jan Oosterveen, zijn vraag was, of wij bezwaar hadden dat ons programma ook voor de grote kortegolfzender in Nauwe gebruikt mocht worden. Hoe kun je tegen een aanbod van 250kw zijn? Ja tuurlijk mag je ons programma er op uitzenden. 

Vervolgens haakte er ook nog andere kortegolfzenders bij aan, uiteindelijk waren we op 4 frequenties te beluisteren, je kon dus eigenlijk niet om ons heen.

Er werden teksten bedacht voor jingles, voice-over Patrick van den Hoek van ISLA 106 Mallorca deed na een berichtje de teksten inspreken. 

Rene van Elst bouwde binnen enkele dagen een website. We registreerde een .NL domein, wat we later omgezet hebben naar een .com domein. De jingles werden opgenomen met een sausje zeezender verleden. Wat oude zeezender hits verknippen en wat zeegeluid doet wonderen. 

Oké we nemen dus ieder 1 uur was de afspraak, en dat vierde uur zenden we het laatste uur van Radio Veronica uit. Toen we dit bekend maakte melde zich al direct een mannetje die de Radio Veronica erfenis bewaakt. Het Was verboden om dit te doen. We haalden onze schouders er voor op, ophouden met dat gezeur over rechten van programma’s van 45 jaar oud, die eigenlijk van niemand meer zijn en zelf toegeëigend zijn. Als ze beginnen te mekkeren dan stuur je hem maar door naar mij, zei Ik.  We zonden het laatste uur Veronica dus gewoon uit, nooit never iets meer over gehoord. 

Door het succes van 30 augustus 2020 besloten we door te gaan. Er was dus een jingepakket en een format, alleen een zender ontbrak. Onze eerste keus van zenderhuur daar vonden we de organisatie die erachter zat wat vaag en te politiek getint. dus die viel af. De Piepzender kwam als alternatief, het klikte met de eigenaar Henri, dus we waren compleet en klaar voor uitzendingen. 

De 75 meterband 3920khz ging de frequentie worden. Ondertussen zijn we naar de 49 meterband 6185 verhuisd, de 3920 kHz was onterecht uitgegeven en moest weer ingeleverd worden. Eerlijk gezegd past de 6185 ons beter. 

Op advies van onze zendertechnicus Henri zijn we regelmatig van tijdstip veranderd, niks zo veranderlijk als een kortegolfsignaal. 

In de afgelopen 2 jaar hebben we een aantal thema uitzendingen gedaan, waaronder een Nederbeat lijst, een top 33 van Radio Luxembourgh, een billboard hitlijst aangevuld met Amerikaanse stationjingels. We proberen het zoveel mogelijk voor ons en de luisteraars aantrekkelijk te houden. Ook de maandelijkse E-QSL kaart is in trek. René van Elst ontwerpt elke maand weer een nieuwe voor de betreffende uitzendmaand. 

RCS is een vriendenclubje van drie vrienden die al dik 40 jaar bevriend zijn en actief met radio bezig zijn. Merendeels bespreken we de plannen via whatsapp en zijn we het vaak snel met elkaar eens.
Dat wil niet zeggen dat we het nooit met elkaar oneens zijn. We zijn het in die 2 jaar weleens met elkaar zo oneens geweest, dat de aankondiging voor de laatste uitzending al klaar was. Gelukkig zijn we er samen weer uitgekomen en bestaat RCS nog steeds. 

Als we zo terugkijken op de afgelopen 2 jaar hebben we in Nederland een goeie stempel gedrukt bij de kortegolf fanaten. En we hopen dat we voor velen het Nederlands kortegolf luisteren weer een beetje charme hebben gegeven, we zijn uiteindelijk toch een Nederlands station, we blijven toch een beetje chauvinistisch toch? Tussen alle Nederlandse kortegolfstations legaal of illegaal, onderscheiden we onszelf wel, de muziek, presentatie en de jingles maken het net even anders, en daar zijn we best wel een beetje trots op.
Jullie reacties geeft ons elke maand weer energie om er een mooie uitzending van te maken.

Op 31 augustus 2022 bestaat Radio Classic Sunday dus 2 jaar, en dat gaan we vieren. We gaan de RCS Top 30 allertijden uitzenden. Alle drie hebben we ons persoonlijke favoriete top 10 samengesteld, uiteraard doen we ook een knipoog geven naar 31 augustus 1974. 

We hopen dat je ook weer op 28 augustus afstemt op de 6185 KHZ. Wij zullen samen met jullie proosten op 2 jaar Radio Classic Sunday. 

Blijf onze volgen op de sociale-media

Groet Jan Staphorst.

0 replies on “RCS een nieuw geluid op kortegolf. ”