Van antenne naar ontvanger

Loading

Ooit begin je met één ontvanger, jaren later kom je tot de conclusie dat het verzamelen iets uit de hand gelopen is.

Ik denk voor vele luisteramateurs een herkenbaar feit, telkens een ontvanger en antenne erbij. Je kon het juweeltje niet weerstaan, en de prijs was zo aantrekkelijk. En dan wil je al die diverse antennes en ontvangers gebruiken, althans ik wel. 

Ik heb Kenwood, Realistic, Racal ontvangers staan, en dan is de Racal weer eens ingeschakeld en dan schakel even over op middengolf en dan kan het maar zo zijn dat ik de Kenwood R2000 daarvoor gebruik.

Het telkens veranderen van kabels van de ene naar de andere ontvanger was altijd al een ergernis voor mij, ik denk voor vele zeer herkenbaar.

Nou knutsel ik best graag, dus ik kwam op het idee om zelf een schakelkast te fabriceren voor meerdere antennes en ontvangers. 

Ik bestelde bij Ali Express alle benodigde onderdelen, en ik bedacht een manier om te schakelen tussen vijf antennes en vijf ontvangers. 

Wat had ik nodig? 

  • 10 x PL259 chassis connectors
  • SMA connectors 
  • 2 x 6 standen schakelaars
  • Een ruime kunststofbehuizing
  • Boutjes en moertjes
  • Bedrading

Ik heb eerst alle antenne chassisdelen uitgetekend en geboord. Toen een aarde ringleiding gemaakt tussen de PL259 connectors.

De onderkant van de behuizing is de aanvoer voor de antennes en de bovenkant de afvoer naar de ontvangers. Toen ben ik de 2 standenschakelaars gaan plaatsen. één schakelaar voor de antennes en de ander voor de ontvangers. De schakelaar van de antennes zit verbonden met de antennekant en de aanvoer van die schakelaar is verbonden naar de aanvoer van de schakelaar die de ontvangers verdeelt. 

Op deze mannier kan ik een antenne kiezen met de draaischakelaar en met de andere schakelaar kies ik een ontvanger uit. Door dat de schakelaars met elkaar verbonden zijn heb ik meerdere opties, en kan ik een keus maken in antenne en ontvanger. ik kan nu zonder de kabels te wisselen, de mini whip antenne verbinden met de Kenwood, maar ook weer met alle gemak een draadantenne selecteren of een andere ontvanger. 

Het is voor mij een ergernis minder en kan nu snel wisselen van antenne en ontvanger. De SMA connectors heb ik erbij gezet om antennes aan te sluiten die gevoed worden met SMA, dan hoef ik niet met verloopjes te werken. 

De multi-switch heeft rond de 30 euro gekost. Ik wil wel als tip meegeven om wat duurdere gesloten schakelaars te nemen, de geen die ik nu gebruik moet ik wel eens even langs alle contacten draaien voor goed contact. Zodra ik weer tijd heb ga ik de schakelaars vervangen voor een beter kwaliteit.

Ik wens je veel knutselplezier en bij vragen mag je mij altijd contacten. 

Groet Jan Staphorst. 

0 replies on “Van antenne naar ontvanger”