Zelf een multi-band dipool antenne maken.

Loading

Wekelijks maak ik radioprogramma’s en dat doe ik vanuit mijn eigen homestudio of live vanuit de studio van onze omroep.

Maar ik ben ook nog op een andere wijze bezig met radio, en dat is met mijn radiozendamateur hobby. Meerdere keren per week ontsnap ik laat op de avond nog even enkele uren uit de hectiek van mijn dagelijkse bestaan. In mijn blokhut in de tuin heb ik mijn shack.

Hier heeft niemand op het late uur last van mijn gepiep of gepraat met andere zendamateurs. Ik luister veel op de amateurbanden of ik maak zelf verbindingen met andere zendamateurs in de wereld, en soms ook dichtbij via de 70cm of 2 meterband. Wat ik ontzettend leuk vind om te luisteren is de 48 en 49 meterband, en dan vooral de Engelse radiopiraten die daar actief zijn. Geweldige radioprogramma’s van Engelse dj’s die vaak al jarenlang actief zijn op deze banden. Mijn favoriete ontvanger daarvoor is de oude vertrouwde Racal ra17 helemaal gerestaureerd en in uitstekende conditie.

Om te luisteren gebruik ik een draadantenne en een Loop-antenne, voor mijn HF transceivers gebruik ik een Hyendfed draad antenne voor 40 en 20 meterband. Deze antenne hangt alweer enkele jaren buiten in de tuin, en ik vond het wel weer eens tijd voor een nieuwe antenne. Gezien de ruimte besloot ik om een Multi-band dipool antenne te gaan bouwen. Een antenne voor 40,20 en 10 meterband. Ik heb een bouwpakket besteld bij https://www.hfkits.nl/ Ik had het pakket binnen 2 dagen in huis. Ik had de 40 meter dipool besteld en los materialen om de uitbreiding naar 20 en 10 meterband te maken. Afgelopen week ben ik begonnen met de bouw van de 1:1 balun.

De eerste helft van de balun wikkelen
Bijna klaar
Op de bovenkant een compensatieventiel om condens tegen te gaan

De dipooldraden moeten nog op lengte gemaakt worden en de montageplaat om hem in de mast te monteren zal als laatste gemonteerd worden.

Ik ga jullie op de hoogte houden over het bouwverloop en de werking.

Groet Jan Staphorst.

0 replies on “Zelf een multi-band dipool antenne maken.”