Radio Luxembourg op Radio Classic Sunday

Welke radio en muziekliefhebber heeft er niet uren naar geluisterd, het beroemde Radio Luxembourg. De beginselen waren in 1929 al te horen via de lange golf. In 1933 gingen ze pas echt goed van start op 1193 meter. Het grote succes kwam vanaf 1952 toen ze overstapte naar de 208 meter 1440 KHZ, The Station of the stars. Met 1200 Kilowatt was het bereik enorm in Europa en ver daarbuiten.

 

In vele talen waren er uitzendingen, zelfs programma’s op Nederland gericht met Nederlandse radiopresentatoren. Peter van Dam, Felix Meurders, Stan Haag, Peter Koelewijn waren de grote namen bij de Nederlandse afdeling. 

 

Mijn eerste radio ontdekkingen gaan terug naar 1973. Als 7-jarig mannetje kreeg ik een Sony zakradiootje cadeau van mijn vader. In bed onder de dekens in het donker luisterde in met mijn oordopje naar de uitzendingen van Radio Luxembourg. Magisch vond ik het, al die stemmen en muziek uit zo’n doosje. Vele jarenlang stemde ik regelmatig af op Luxembourg, De presentatie vond ik geweldige en dan die Jingles, ik vond het geweldig en dankzij die uitzendingen is mijn radioliefde ontstaan. 

 

Niet alleen voor mij was Radio Luxembourg een feestje, maar voor miljoenen waren zij het medium om informatie tot je te krijgen buiten je eigen landsgrenzen. En niet vergeten alle muziek uit al die diverse landen, voor velen is zo de liefde voor de Franse en Italiaanse muziek voortgekomen. Je hoorde daar de plaatjes die je pas veel later binnen je eigen landsgrenzen zou horen. 

 

Als je aan een doorsnee radio of muziekliefhebber vraagt naar zijn radio tienerjaren, dan wordt Radio Luxembourg als eerste genoemd en beginnen de oogjes weer te glunderen en komen de warme sentimentele gevoelens van toen weer naar boven.  

 

Radio Classic Sunday besteed op 30 Januari 2022 aandacht aan dat magische radiostation, waar het voor velen allemaal begon. 3 uur lang de Radio Luxembourg hits van toen afgewisseld met de mooiste Radio Luxembourg jingles. 

 

Een ochtendje sentiment op 6185 KHZ, je mag het niet missen.